Bij het hebben van een eigen weide is de omheining ervan een essentieel aspect wat zeker niet gemist mag worden. Of het nu gaat om het behouden van dieren, verbouwen van gewassen of dat je gewoon je eigendom wilt bewaken. Maar wat zijn dan belangrijke punten om op te letten bij het omheinen van je weide? In deze blog geven we tips en inzichten voor het realiseren van een effectieve omheining. 

Stel je doelen vast

Voordat het omheinen begint is het goed om te bepalen waarvoor je wilt gaan omheinen. Gaat het om ongewenste dieren buiten houden? Of gewassen beschermen? Dit is een belangrijke stap voor het kiezen van de juiste omheining die je nodig hebt en die zal voldoen aan je behoeftes.

Kies het juiste materiaal

Voor het omheinen van je weide zijn er verschillende keuzes in materialen zoals weidepalen, spandraden, kunststof of je kan zelfs kiezen voor elektrische omheiningen. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, dus kies degene die aansluit op de gekozen behoefte, budget en omgeving van de weide. 

Zorg voor voldoende hoogte en diepte

De meeste omheiningen worden aangeraden om en hoogte van minstens 1,2 meter te hebben. Zo is het hoog genoeg om het vee binnen te houden en andere indringers buiten te houden. Daarnaast is het belangrijk om ook de omheining diep genoeg in de grond te plaatsen om te voorkomen dat er gegraven kan worden dieren of dat het weersomstandigheden om kan gaan vallen. 

Onderhoud je omheining regelmatig

Een omheining moet je regelmatig onderhouden zodat hij zijn effectiviteit behoud. Om dit te doen is het goed vaak een check up te doen tegen beschadigingen, losse palen of verzwakte plekken in de omheining. Als deze gevonden zijn kun je het beste dit gelijk repareren zodat er geen kans ontstaan dat er vee ontsnapt of roofdieren binnenkomen. 

Raadpleeg een professional indien nodig

Ben je toch niet helemaal zeker over hoe je je weide moet omheinen of als er specifieke uitdagingen zijn is het altijd verstandig om een professional te raadplegen. Zij kunnen helpen bij het kiezen van de juiste materiaal of het ontwerpen en installeren ervan. 

Als je deze tips volgt ben je heel goed op weg naar het realiseren van een effectieve en duurzame omheining voor je weide. Neem de tijd om de juiste omheining te bepalen, plan zorgvuldig en investeer in de juiste omheining voor jouw weide!

Door admin